Kino Art nabídne výběr nejlepších filmů roku 2014 - Zprávy Brno
×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 27

Vytisknout tuto stránku
pátek, 09 leden 2015 17:11

Kino Art nabídne výběr nejlepších filmů roku 2014

Napsal(a)
  •   
Brňané uvidí v kinu Art v cyklu Nejlepší filmy 2014 celkem 7 snímků. Brňané uvidí v kinu Art v cyklu Nejlepší filmy 2014 celkem 7 snímků. www.pixabay.com, Geralt

Skupina lidí sdružených okolo brněnského kina Art sestavila seznam pěti nejpozoruhodnějších filmů loňské sezony. Ve dnech 13. a 14. ledna budou v Artu promítány. Kdokoliv, kdo tyto filmy v době jejich premiéry prošvihl, má tedy novou příležitost spatřit je na velkém plátně.

Filmovou produkci z loňského roku se pokusilo zhodnotit devět lidí, kteří se každý měsíc podílejí na tvorbě informačního bulletinu posledního městského kina. "Každý z nás má trochu jiný vkus a každý odcházel domů nadšený z trochu jiného snímku. Ale spravedlivě jsme vše spočetli," popsala sestavená komise komplikace výběru vítězných filmů.

Do pětice nejlepších se dostaly snímky:

1) Chlapectví (USA, 2014, drama, 165 min)

Snímek popisující dospívání jednoho obyčejného kluka vznikal celých dvanáct let. Hlavního hrdinu Masona (Ellan Coltrane) vidíme na začátku příběhu jako šestiletého chlapce, který dorůstá do mladého muže.

2) 12 let v řetězech (USA / Velká Británie, drama / historický / životopisný, 134 min)

Film zachycuje, jak se jednomu muži během okamžiku proměnil život. „Omylem" se totiž dostal do otroctví, v němž nakonec strávil dvanáct let. Vznikl na základě knižní předlohy Solomona Northupa, kterého ve filmu ztvárňuje Chivetel Ejioferem. Ve snímku je zachycený každodenní život otroků včetně útrap, kterými procházeli.

3) Grandhotel Budapešť (USA / Německo / Velká Británie, komedie, 100 min)

Příběh se odehrává ve třicátých letech ve fiktivní středoevropské zemi Zubrowka, která je po válce zničená. Hlavní postavou je provozovatel luxusního hotelu Gustav (Ralph Fiennes), který získá cenný obraz. Okolí mu ho však nepřeje a poštve na něj nájemného vraha i místní policejní jednotku.

4. Fízlové, hajzlové (USA, komedie / krimi, 83 min)

Marilyn Manson ve snímku ztvárňuje emo teenagera šikanovaného zvrhlým policistou, který dětem prodává drogy v mrtvých krysách. Postavy se snaží vypadat co nejhloupěji a nejodporněji a dělá jim radost ostatní zesměšňovat.

5. Zmizelá (USA, 2014, drama / thriller / mysteriózní 145 min)

Ústředním tématem příběhu je vyšetřování zmizení Amy (Rosamund Pike), která se ztratila v den pátého výročí svatby s Nickem (Ben Affleck). Vše naznačuje, že nezmizela dobrovolně a její manžel patří k hlavním podezřelým. V průběhu vyšetřování vyplývají na povrch znepokojivé indicie.

Výběr doplňuje snímek Cesta ven, který zastupuje českou tvorbu. Příběh Petra Václava sleduje mladou romskou matku, která se snaží vybojovat pro sebe a svou dceru lepší život okolnostem navzdory. Mezi cyklus nejlepších filmů 2014 byl zařazen i Nejhledanější muž jako vzpomínka na Phillipa Seymoura Hoffmana, který zemřel loni v únoru a který v tomto filmu sehrál hlavní roli.

Přesný časový rozpis promítání vybraných filmů je uveden na webu kina Art. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.