pátek, 09 leden 2015 14:51

Íránští režiséři riskovali, aby natočili své filmy. Osobité snímky mohou Brňané vidět ve Scale

Napsal(a)
Logo Festivalu íránských filmů. Logo Festivalu íránských filmů. http://iranianfilmfestival.cz/

V Brně se poprvé představí filmová přehlídka íránských snímků, při které kino Scala uvede od 13. do 15. ledna šest celovečerních filmů. Všechny uvedené snímky spojuje fakt, že vznikaly s velmi nízkou nebo nulovou finanční podporou. Vyznačují se také vysokou uměleckou hodnotou a odvážným přístupem a mají za sebou úspěch na mezinárodních filmových festivalech.

Tématem letošního ročníku festivalu jsou Rebelové íránského filmu. "Jsou to tvůrci, kteří vytrvale odmítají vyzkoušené recepty multiplexové filmařiny a silné pouto se svými diváky si utvořili díky vlastnímu silnému, okouzlujícímu filmovému jazyku, jehož pomocí obnažují zásadní problémy íránské společnosti," popisuje programový ředitel festivalu Kaveh Daneshmand.

Program Festivalu íránských filmů ve Scale zahájí pravděpodobně nejkontroverznější íránský snímek roku 2014 Já že se zlobím?!. Film zachycující událostí íránské zelené revoluce, která se odehrála v roce 2009, sklízí uznání diváků i kritiků po celém světě – vyjma Íránu, kde dosud nebyl kvůli politickému tématu uveden.

O upírech i citrusových úletech

Mezi filmy diváci dále uvidí upíří snímek Any Lily Amírpúr Sama nocí tmou, nebo nejúspěšnější íránský film roku 2013 na mezinárodní scéně Rybka a kočka, v němž se režisér Šahram Mokrí pokusil zachytit rafinovaný příběh jediným nepřerušovaným záběrem. Mokrí vypráví o skupině studentů tábořících v lese, která se setkává se dvěma zdánlivě obyčejnými majiteli malé restaurace, již si potrpí na velice podivné recepty.

Artový film Pod vrstvami líčidel je směsí poutavých a zábavných příběhů o zlodějích, milencích, elektrickém proudu a citrusových úletech. Hlavní dějová linie pojednává o bizarní skupince, která ukradne nákladní auto naplněné zábavní pyrotechnikou a vydá se na cestu, na níž pro své zboží nalezne prazvláštního zákazníka.

Kompletní program Festivalu íránských filmů je uveden na webu kina Scala, doplňující informace jsou uvedené na webu organizátorů akce. Všechny filmy budou uvedeny s českými a anglickými titulky. Festival se od 7. do 11. ledna konal v Praze, kam zavítal již počtvrté.