Výstava Bauhausu ukazuje Brno jako důležité centrum meziválečné architektury - Zprávy Brno
×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 27

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 28

Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 18 prosinec 2014 10:38

Výstava Bauhausu ukazuje Brno jako důležité centrum meziválečné architektury

Napsal(a)
  •   
Funkcionalistické skvosty v Brně představí na 18 panelech výstava Město s duchem Bauhausu. Funkcionalistické skvosty v Brně představí na 18 panelech výstava Město s duchem Bauhausu. www.brno.cz

Cenné funkcionalistické stavby v Brně přibližuje 18 výstavních panelů, které si Brňané mohou prohlédnout v Urban centru na Staré radnici. Pozornost je věnována vile Tugendhat i dalším mimořádným budovám.

Velkou funkcionalistickou brněnskou éru připomínají stavby předních českých a židovských architektů, mezi něž patří například: Bohuslav Fuchs, Jiří Kroha, Josef Kranz, Bedřich Rozehnal, Ernst Wiesner, Otto Eisler, Norbert Troller či André Steiner. Obnovené vile Tugendhat, která je jako jediná památka moderní architektury v České republice zapsaná do seznamu UNESCO, nebo vile Stiassni jsou věnovány samostatné panely. Vila Stiassni známá jako „vládní vila" se v polovině prosince otevřela po tříleté rekonstrukci pro veřejnost, více podrobností přinášíme zde.

Součástí výstavy s názvem Brno/Město s duchem Bauhausu bude i přednáška významného českého historika architektury a vysokoškolského pedagoga Vladimíra Šlapety. Uskuteční se v průběhu ledna či února, přesný termín bude brzy uveden na webových stránkách výstavy.

Expozice se koná v Urban centru na Staré radnici. Návštěvníci na ni mohou zavítat až do 20. února, vždy od pondělí do pátku mezi desátou a dvanáctou hodinou dopolední a první a šestou hodinou odpolední.

Město s duchem Bauhausu se zrodilo v roce 2012. Výstavní premiéra se uskutečnila v izraelském Tel Avivu. Poté následovalo několik repríz, například na pražském ministerstvu kultury, v Pisztoryho paláci v Bratislavě nebo v Amsterodamu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.