čtvrtek, 11 prosinec 2014 20:57

Impozantní vila Stiassni se po třech letech znovu otevírá návštěvníkům

Napsal(a)
Villa Stiassny v Pisárkách se v neděli opět otevře Brňanům. Villa Stiassny v Pisárkách se v neděli opět otevře Brňanům. Wikimedia Commons, Harold

Hádanka. Jaká významná vila ve funkcionalistickém slohu se nachází v Brně? Tugendhat, napadlo by nejspíš většinu lidí. Odpověď by ale mohla znít také: vila Stiassni. Honosná budova v Pisárkách, na které zaujme kontrast modernistické stavby a konzervativního vybavení interiérů, patří podle odborníků stejně jako vila Tugendhat mezi jedinečná díla meziválečné moderní architektury. Vila Stiassni přivítá v neděli první zájemce o prohlídku po téměř tříleté komplexní rekonstrukci.

Brňanům se v areálu vily představí i nová budova, v níž bylo vybudováno Metodické centrum moderní architektury, které umožní odborníkům, studentům i dalším návštěvníkům hlouběji poznávat architekturu 20. století a pečovat o ni. „Cílem projektu obnovy vily, který započal v polovině roku 2012, bylo také vytvoření centra památek moderní architektury, které by bylo místem setkávání odborníků s širokou veřejností,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Slavnostní otevření vily se uskuteční v neděli. Návštěvníci budou moci od deseti hodin dopoledne do pěti hodin odpoledne absolvovat komentovanou prohlídku nebo zhlédnout výstavu v přistavěné budově metodického centra s názvem Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska.

V pracovních dnech bude areál s metodickým centrem, knihovnou a depozitáři sloužit studijním a badatelským účelům, o víkendech se v něm budou konat komentované prohlídky pro veřejnost. Zkušební provoz bude trvat od 14. do 21. prosince, poté se areál otevře znovu po Novém roce.

2362 b6d797dc14 2363 4e79db9106

Vila Stiassni, která se tyčí na tříhektarovém pozemku v Pisárkách, vznikala v letech 1927 až 1929 na návrh architekta Ernsta Wiesnera. Díky rozsáhlým opravám opět vypadá jako ve třicátých letech, kdy v ní přebývala rodina židovského textilního průmyslníka Alfreda Stiassniho. Rodina v roce 1938 z obav před blížící se okupací emigrovala do USA.

Za války vilu zkonfiskovalo gestapo a sídlila v ní banka, na jaře 1945 ji částečně zdevastovali ruští vojáci. V květnu 1945 ve vile pobýval prezident Edvard Beneš, proto se jí začalo říkat „vládní vila“. Po válce připadla československému státu, který ji využíval k reprezentačním účelům.

Celý areál, který zahrnuje zahradu okolo vily, původní stavby, v nichž bydlel šofér a zahradník, později vystavěnou budovu určenou k ubytovávání prominentních hostů, bazén a tenisový kurt, prošel změnami. Rozsáhlé opravy stály zhruba 180 milionů, většina byla financována z evropských dotačních programů. Rekonstrukci komplikovaly problémy s narušenou statikou budovy.

2365 4e79db9106 2371 4e79db9106