čtvrtek, 04 prosinec 2014 21:05

Začal Týden lidských práv. Nabídne živou knihovnu i dražbu kabelek

Napsal(a)

Organizace bojující za ochranu lidských práv pořádají vždy okolo desátého prosince různé akce, které rozšířují povědomí o problémech sužujících různé skupiny lidí po celé planetě. Desátý prosinec je totiž Mezinárodním dnem lidských práv. V Brně se k této příležitosti koná festival Týden lidských práv, který začal v sobotu. Během sedmidenního programu nabídne kromě přednášek, diskuzí a filmových projekcí i zajímavé projekty, jako je například interkulturní fotbal nebo "živá knihovna".

 „Cílem festivalu je upozornit na to, že i po šestašedesáti letech od přijetí Všeobecné deklarace lidských práv jsou lidská práva stále odsouvána na vedlejší kolej, a to jak ve veřejné, tak i v osobní sféře. Chceme poukázat na skutečnost, že obrana lidských práv začíná na úrovni jednotlivce v rámci každodenního života, a že každý z nás má možnost ochraňovat lidská práva, a to nejen ta svá," uvedli organizátoři Týdne lidských práv na webu festivalu, kde je také ke zhlédnutí podrobný program. 

Vybrané akce na každý festivalový den 

První událostí v Týdnu lidských práv byl v sobotu Interkulturní fotbal. Hrál se na Biskupském gymnáziu od pravého poledne do čtyř hodin odpoledne. Od šesti hodin odpoledne se pak v kinu Art promítaly filmy festivalu dokumentárních filmů o domorodých lidech NAIFF. Diváci shlédli tři snímky, jeden z Mexika, druhý z ostrova Borneo a třetí z Indie.

V neděli v sedm hodin večer se v kavárně Tři ocásci debatovalo o stavu ukrajinských médií. Na Ukrajině totiž v posledních měsících vnikají nové informační zdroje, jako například občanská televize Hromadske TV.

Nové kousky do šatníku za levný peníz mohou Brňané pořídit v pondělí ve tři hodiny odpoledne v Café ATLAS v Hadrárně. Akce podpoří nově otevřený charitativní obchůdek Šuplig, který sídlí na Cihlářské ulici.

Beseda o hranicích náboženské svobody v souvislosti s kauzou muslimských šátků se uskuteční v úterý v pět hodin odpoledne na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Účast přislíbila ochránkyně práv Anna Šabatová, soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková, Jan Potměšil z odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra a zakladatelka projektu Muslimové.cz Klára Popovová.

Ve středu od tří hodin odpoledne zaplní Kabinet múz neziskové organizace, které připraví pro návštěvníky workshopy a další aktivity. Rámcové téma zní: "Odpoledne pro férové vzdělání a toleranci". Program vyvrcholí benefičním vystoupením pěveckého sboru přátel na podporu inkluze nejenom ve školách, ale i ve společnosti. V osm hodin večer Kabinet múz uvítá divadelní inscenaci, která upozorňuje na problém domácího násilí.

Dražba férových kabelek nabídne i kousky známých osobností

Benefiční dražba kabelek Férabelka se v Brně bude konat podruhé. Program začíná ve čtvrtek v pět hodin odpoledne v baru Two Faces na Dominikánském náměstí, módní přehlídka kabelek se uskuteční o půl osmé večer. Loni se prodalo přes dvě stě kabelek, letos jsou očekávání vyšší.

"Za kabelkami na Férabelce se ukrývá příběh. Jejich koupí návštěvníci přispějí na Férové školy, a odnesou si kromě krásného doplňku i dobrý pocit. Několik známých osobností nás podpořilo darováním kabelky, mezi nimi například bývalá Miss Michaela Salačová. Podařilo se nám získat pár opravdu exkluzivních kousků," řekla pořadatelka Férabelky Petra Roupcová z Ligy lidských práv.

V pátek 12. ledna se ve čtyři hodiny odpoledne uskuteční v ombudsmanské kanceláři diskuzní seminář o prospěšnosti zpětné vazby pro bezpečnostní sbory. Na seminář je potřeba dopředu se zaregistrovat.

Jedinečný zážitek nabídne „živá knihovna“, která se bude konat ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne v Kabinetu múz. V této knihovně si mohou návštěvníci místo knih půjčit osobu se zajímavým životním příběhem. Na "půjčku" budou zástupci nejrůznějších menšin - zdravotních, etnických, národnostních i sexuálních. "Čtenáři" se o nich dozvědí více během dvacetiminutových rozhovorů.

Týden lidských práv se koná v Brně podvanácté. Letos jej pořádá Amnesty International, Liga lidských práv, NESEHNUTÍ, Muzeum romské kultury, Společenství Romů na Moravě, festival dokumentárních filmů o domorodých lidech NAIFF a Centrum pro lidská práva a demokratizaci.