pátek, 29 listopad 2019 17:04

Adventní víkend: Za duchem Vánoc zamiřte do centra, nebo před ním utečte do Afriky

Napsal(a)

Brno se naplno ponoří do vánoční atmosféry. Rozsvítí se vánoční strom republiky, adventní prohlídky zahájí vila Stiassni, jarmark století pořádá Mendelova univerzita, letohrádek Mitrovských vystavuje betlémy, bruslaři se prohání kolem Jošta. Před duchem Vánoc naopak utečete třeba na afrických trzích nebo na speciálním VIDA! After Dark večeru věnovaném drinkům.

Při prvním adventním víkendu se rozsvítí vánoční stromy po celém městě. Nejvíce pozornosti tradičně poutá Těsnohlídkův strom na náměstí Svobody. Jedli přivezlo minulý týden koňské spřežení, slavnostně se rozsvítí dnes v 17 hodin. Program zahrnující videomapping nebo koncert Ondřeje Rumla začíná už v 16.00. V neděli bude následovat strom v zoo a před Mahenovým divadlem.

Nasávat (samozřejmě myšleno vánoční atmosféru) můžete nejen na trzích, které budou ode dneška v provozu na všech čtyřech náměstích v centru, ale taky třeba v Letohrádku Mitrovských. Na nové výstavě si prohlédnete asi 60 betlémů, od tradičních Ladových a Alšových až po exotické původem z Afriky. K vidění bude také obří roční betlém s 25 scénami a 105 figurami.

Vánočním jarmarkem století završí Mendelova univerzita celoroční oslavy 100. výročí svého založení. Celodenní program nabídne koncerty, folklórní tance i rozhovory s odborníky třeba o rybářství nebo bylinkách.

Do vánočního hávu už se oděla i vila Stiassni. Víkendy tu budou patřit adventním prohlídkám. „Oslava Vánoc má ve vile tradici již od dob první republiky, a to i přesto, že si vilu nechala postavit rodina židovského textilního podnikatele. Jak je to možné a jak se ve vile ve 30. letech slavilo, se dozví každý, kdo sem v následujících týdnech zavítá,“ lákají pořadatelé.

Za Brno nevánoční

Patříte k těm, kdo se na Vánoce ještě vůbec necítí? Ačkoliv se může zdát, že útočí zpoza každého rohu, uniknout jim na chvilku můžete třeba obklopeni exotickými produkty z Afriky a Asie. Tropické a subtropické ovoce nabité sluncem, orientální koření nebo čokoládu a kávu zakoupíte v sobotu v tržnici na Zelném trhu.

Naposledy v tomto roce se po setmění otevřou brány VIDA! science centra dospělým. VIDA! After Dark, tentokrát na téma Drink, bude zároveň oslavou 5. narozenin vědecko-zábavního centra. „Naučíme vás, jak si připravit drink postupem molekulární gastronomie. Zjistíte, jak vypadají vinné kvasinky nebo vinný kámen a prohlédnete si je pod mikroskopem. A víno budete také degustovat. Pro opravdové milovníky alkoholu jsme si připravili výrobu přívěšků nebo placek s obrázky drinků zvětšených pod mikroskopem,“ vybírají z programu organizátoři. Speciální večerní program tentokrát skončí až o půlnoci.

V sobotu si mezi 10.30 a 14.00 můžete zkusit zahrát curling. Naučíte se odhazovat kameny i mést koštětem a uvidíte, jestli propadnete kouzlu tohoto olympijského sportu. Den otevřených dveří v nové curlingové hale vám tuto možnost dá zdarma.

Nedělní podvečer poskytne poslední příležitost vidět letos naživo lunalón. Hvězdárna jej vystaví v zahradě vily Löw-Beer. Akce se koná pouze v případě příznivého počasí, sledujte podrobnosti v události.

brno.cz