Kino Art se vrací domů. Po dvou letech rekonstrukce a sto letech existence - Zprávy Brno
Vytisknout tuto stránku
středa, 11 září 2019 15:20

Kino Art se vrací domů. Po dvou letech rekonstrukce a sto letech existence

Napsal(a)
  •   

Filmoví fajnšmekři se po dvou letech vrátí do jednoho z posledních jednosálových kin v Brně – do Artu. Původně několikaměsíční rekonstrukci zkomplikoval nečekaný nález azbestu i narušená statika jedné ze stěn. Vedle návratu na Cihlářskou oslaví v pátek příznivci kina i jeho letošní sté narozeniny.

Páteční večer definitivně skončí opravy kina, které začaly v roce 2017. Během jejich trvání našlo kino Art dočasný azyl v bývalém lihovaru na Pekařské, kde se stalo součástí tzv. sociálního reaktoru Distillery. Poté se přesunulo do uvolněných prostor v Galerii TIC na Radnické ulici; tady bude příležitostně promítat i nadále. „Kino Art působilo přes dva roky v nedobrovolném exilu. Ten ale pojalo jako výzvu a díky zajímavým místům a pop-up projekcím rozšířilo řady svých fanoušků,“ poznamenala ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

„Návrat ztraceného kina" se ponese v duchu oslav stého výročí jeho založení. Divákům nabídne 100hodinový filmový maraton. Promítat se bude legendární němý film Východ slunce, a to za doprovodu živé hudby Duncana Hendyho v provedení smyčcového kvarteta IQ a klavíru Jany Nevoralové pod vedením Gabriely Tardonové. Další projekce pak nabídnou oba sály, filmy tu poběží až do nedělní půlnoci. Bude možné zakoupit si akreditaci na celý maraton i na jednotlivé filmy a ti, kteří stráví v sálech nejvíce času, mohou vyhrát permanentku do kina.

V modernizované funkcionalistické budově na Cihlářské se diváci mohou těšit na klimatizaci, která přibyla v malém sále, či nové toalety. Přivítá je nová fasáda, vyměněna byla okna i dveře. Změn doznalo také předsálí s nově situovanou pokladnou a prostorem k prodeji knih a časopisů. Vrátí se do něj v lehce pozměněné podobě také oblíbená kavárna Café Art. Kino Art je také konečně plně bezbariérové. Celá investice nakonec vyšla na 24 milionů korun, s výjimkou 2milionové dotace ji hradilo město. „Byla to hromada práce, ale Art za to určitě stojí," uzavírá vedoucí Kina Art Milan Šimánek.

www.brno.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.