úterý, 09 červenec 2019 16:28

Co je lapák nebo kde býk zabil řezníka, se lidé dozvědí na lesních naučných stezkách

Napsal(a)

Studánky, smírčí a hraniční kameny, ale také herní prvky nebo lanová centra pro děti. I takové cíle najdou lidé v brněnských lesích, kde pro ně společnost Lesy města Brna vybudovala několik naučných stezek. Vybrat si lze i z bezpočtu turistických tras. Milovníci dobrodružství mohou denní výlet zakončit nocováním v jednom ze tří tree housů, volné termíny ještě jsou.

Lesy v okolí Brna nabízejí vytoužené zchlazení při úmorných vedrech i množství tipů na výlety jako stvořené pro aktuální mírnější počasí. Kromě oblíbených cílů, jako je obora Holedná nebo rozhledna Babí lom, se mohou vydat i za zajímavými postřehy z lesního života a hospodářství na některou z naučných stezek. Vyberou si i rodiče s kočárky nebo s malými dětmi, nejkratší trasa má jen pár set metrů. Na stránkách Lesů města Brna najdete jejich kompletní přehled i s mapami.

Přímo v Brně se mohou lidé projít například ze Štýřic podél řeky Svratky až k přírodní rezervaci Kamenný vrch. Na trase, kterou klidnou chůzí absolvují za dvě hodiny, najdou vyhlídku na výstaviště a Staré Brno i lanové centrum „Junglepark“. Zavítat mohou také na nejnovější naučnou stezku v židenických Akátkách. Přístupná je necelý rok a pro dětské návštěvníky je připraveno i hřiště.

Mimo Brno lze vyjet například až k hranicím Vysočiny, na deblínskou naučnou stezku. Měří zhruba 5 km, ale nadšenci si ji mohou ještě zhruba o dva kilometry prodloužit a dojít až ke Smírčímu kameni u Pánova. Právě tady měl podle pověsti splašený býk, kterého řezník vedl na trh, svého majitele zabít. Mezi obcemi Hořice, Dolní Lhota a Lipůvka se lze na asi tříhodinové trase seznámit se stále patrnými následky větrné kalamity z roku 2010. Jednotlivá zastavení lidem osvětlí lesnické termíny jako rozsocha, lapák nebo trojnožka a zavedou návštěvníky i k pověstmi opředené Hančině studánce.

Kromě naučných stezek se lze vydat i na procházku do přírodních parků či rezervací, jejichž přehled rovněž najdete na stránkách Lesů města Brna.

Kdo hledá v lesích absolutní klid i nevšední zážitek, může využít možnosti přenocovat v korunách stromů. Lesy města Brna mají k dispozici celkem tři tree housy, dva z nich jsou vhodné i k pobytu rodin s dětmi. Pokud si chcete užít les sami pro sebe a všemi smysly, neváhejte s objednávkou termínu, volných na prázdniny už jich je jen pár.

www.brno.cz