pondělí, 17 listopad 2014 23:00

Sedmnáctý listopad vyburcoval stovky lidí v Brně k demonstracím, ale i zamyšlení

Napsal(a)
Průvod Listopadem to nekončí Průvod Listopadem to nekončí Petr Vozák

Sedmnáctý listopad je datum, které budí ve společnosti emoce. Část lidí považuje změny po roce 1989 za skvělé, a tento den je pro ně důvodem k oslavě. V jiných vzbuzuje rozčarování, protože jim připadá, že ideály, za které bojovali, se nenaplnily. A pak tu jsou lidé, kteří s láskou vzpomínají na komunismus.

V Brně se v pondělí konalo hned několik veřejných událostí spjatých s 17. listopadem. Nejvýraznější a nejvyhrocenější z nich byla studenty pořádaná demonstrace, která manifestovala proti pravicovým extremistům. Zhruba tři stovky lidí přišly podpořit tuto akci pojmenovanou Listopadem to nekončí. Výzva organizátorů zněla: „Přijďte ukázat, že demokracie není pouhým vyprázdněným pojmem a že jsme připraveni postavit se čemukoli, co ji ohrožuje. Jednou z těchto hrozeb je neonacistický pochod, který se bude v Brně 17. listopadu konat."

Po úvodním projevu rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a senátorky Elišky Wágnerové u sochy T. G. Masaryka na Komenského náměstí se dav vydal směrem k Denisovým sadům, kde se pochodující chtěli setkat se sympatizanty Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a dát jim najevo, že je v Brně nechtějí.

Zhruba tři sta lidí se sešlo na demonstraci pořádanou studenty Listopadem to nekončí. Autor: Petr Vozák Úvodní projev pronesl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Autor: Petr Vozák

Organizace však byla lehce zmatečná. „Nejdřív selhávala při proslovech technika, a když jsme se vydali v průvodu na cestu, tak se furt trhal a dával dohromady. Nikdo pořádně nevěděl, kam se půjde, protože čelo demonstrace bylo takové nejisté," řekl skaut Michal, který se akce účastnil (nepřál si uvést příjmení, redakce ho však zná).

Pochod Husitskou ulicí začal dříve, než bylo avizováno, a tak ho někteří nestihli. „Přišlo echo, že náckové už vyšli a že bychom se mohli pohnout urychleně směrem k Novým Sadům. Když jsme tam došli, nastala taková peripetie, zasekli jsme se na schodech a nemohli jsme pokračovat, protože antikonfliktní tým nám bránil v dalším postupu," vyprávěl student Jakub Mácha.

Heslo průvodu: neonacisty v Brně nechceme

 Obě skupiny se dostaly do těsné blízkosti, až když oficiální program sympatizantů DSSS skončil. „Skandovali jsme náckové z města ven, šaškům rolničky a taková ta klasická hesla. Pár nácků se nechalo vyprovokovat a začali tam někoho mlátit, tak je policisté museli zpacifikovat," popsal Mácha.

Zásah policistů na účastnici Markétu Přehnalovou zapůsobil. „Policisté tam naběhli s těmi štíty, bylo jich hodně, vypadalo to, jako kdyby měl nastat nějaký šílený souboj," popsala žena. Účastníci se shodovali, že jim demonstrace nebezpečná nepřipadala až na kratičký moment, kdy nastal mírný chaos. „Těch policejních složek tam bylo tolik, že to byla spíš náhoda, že se těm extremistům povedlo mezi nimi proniknout," uvedl student Ondřej Konvičný, který odhadoval počet extremistů na sedmdesát.

Průvod se vydal Husovou ulicí k Denisovým sadům. Autor: Petr Vozák Několik lidí se enstihl opřipojit k hlavnímu průvodu. Autor: Kateřina Šafářová

Přívrženci DSSS pochodují směrem k Denisovým sadům. Autor: Petr Vozák Organizátoři nesli transparent s názvem a mottem akce. Autor: Petr Vozák

„Celý průvod nakonec doprovodil všechny nácky včetně jejich kamarádů z Německa až na hlavní nádraží. Byli potupně vytlačeni z města. Pak jsme pokračovali na náměstí Svobody, kde byla akce oficiálně rozpuštěna. Policisté nám doporučili, ať odcházíme ve větších skupinách," řekl Mácha.

„Mně bylo sympatické hlavně to, že organizátoři neberou listopad jako nějaký konec dějin. Myslím si, že je potřeba se pořád starat a rozvíjet společnost, ať už jakýmkoliv směrem. Je to úděl kohokoliv, kdo se chce hlásit k tomuto odkazu. Zároveň jsem chtěl vyslat blokádou signál, že v Brně prostor pro nácky není a ani nebude,“ popsal svou motivaci k účasti student Mácha.

Nedemonstrovali jen studenti

Mezi účastníky Listopadem to nekončí, ale byly i starší generace. Na akci přišlo například několik skautů v krojích. „Říkal jsem si, že nějakým způsobem je dobré si ten 17. listopad připomenout. Jsou dva způsoby pojevu vlastenectví: první je projev lásky, kde se člověk snaží hledat to dobré a to kvůli čemu má cenu se spojovat, a pak je projev takového vyhraňování se a hledání spíš rozporů mezi námi. A mezi tou studentskou akcí a těmi neonacisty ten rozdíl vidím. Přišel jsem, abych se přidal na tu stranu, která mi přijde laskavější a lepší pro tenhle svět,“ uvedl skaut Michal. Dodal, že pro skauty jsou všechny národní dny velmi důležité.

V průvodu Listopadem to nekončí, se procházel i zastupitel městské části Bohunice za KSČM Roman Chytil. „Mně se ta demonstrace hrozně líbila, zúčastnilo se jí mnoho mladých různých lidí, které jako jediné v uvozovkách spojoval boj proti fašismu,“ uvedl Chytil. Jako hlavní důvod, proč přišel, zmínil právě boj proti fašismu.

Policie zatkla jednoho výtržníka, který se chtěl prát. Autor: Lukáš Leitner Atmosféra byla mezi oběma tábory chvílemi vypjatá. Autor: Petr Vozák

Přívrženci strany DSSS jsou doprovázeni na hlavní vlakové nádraží. Autor: Petr Vozák Dav se s extremisty před nádražím naposledy loučí. Autor: Petr Vozák

„Nelíbí se mi, že se nehlásíme k Mezinárodnímu dni studenstva, ač je to jediný celosvětový svátek, který vzešel z naší republiky. Boj za demokracii je určitě v pořádku, boj za nějaké jiné hodnoty také, ale myslím si, že na boj proti fašismu by se nemělo zapomínat,“ řekl zastupitel.

Změnu režimu vnímá rozporuplně. „Určitě není negativní, že se tady vytvořila nějaká pluralita názorů, diskuze být musí, předtím byla taky, ale probíhala uvnitř strany. Výsledkem sedmnáctého listopadu by ale nemělo být sto tisíc bezdomovců, půl milionu nezaměstnaných a taková zločinnost, že se člověk bojí vyjít potmě s dětmi na ulici,“ dodal Chytil.

Václav Havel jako symbol sametové revoluce

Besedy s disidenty a tematické filmy od Roberta Sedláčka z cyklu České století lákaly návštěvníky do kina Scala a do divadla Husa na provázku. „Nepřipadá mi, že jsme toho za 25 let dokázali málo,“ řekl zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch na debatě v letošním Kabinetu Havel, který hostí divadlo Husa na provázku. Svěřil se ale, že ho deprimuje nekulturnost politické scény.

„Lidé se mají příliš dobře materiálně na to, aby přemýšleli, pro co žijí. Ukrajinská krize ukázala, jak jsme laxní bránit nějaké hodnoty,“ pronesl další host debaty Lékař bez hranic Jan Trachta. Spoluzakladateli Občanského fóra Petru Oslzlému chybí Václav Havel, který podle něj vždy svým hlasem pomáhal formulovat postoj veřejnosti, zatímco vyjádření dnešních představitelů státu jsou nejasná.

Václav Havel se usmíval i na zvětšených fotografiích, které se objevily na Moravském náměstí a připomínaly společenskou atmosféru v druhé polovině listopadu 1989. Do večera je zhlédly stovky kolemjdoucích.

První ze zvláštních událostí, kterou Brno 17. listopadu zažilo, se však netýkala ani výročí z roku 1939 ani 1989, nýbrž prezidenta Miloše Zemana. Zhruba pět set lidí se sešlo v jedenáct hodin dopoledne na Malinovském náměstí s červenými kartami v rukou, aby ukázali, že nesouhlasí, s některými „fauly“ hlavy státu. Průvod došel na náměstí Svobody, kde organizátorky akce Šárka Václavíková a Michaela Suchardová posbíraly popsané karty, které zaslaly prezidentovi.

Účastníci na debatě v cyklu Kabinet Havel v divadle Husa na provázku. Autor: Kateřina Šafářová Zapalování svíček na Moravském náměstí. Autor: Kateřina Šafářová

Debatující v Kabinetu Havel. Zleva: Jant Tracha, Petr Oslzlý, za nimi Vladimír Morávek. Výstava fotek a obrázků s tematikou sametové revoluce na Moravském náměstí. Autor: Kateřina Šafářová

Výstava trvala od jedné hodiny odpolední do noci. Kateřina Šafářová Na fotografiích je vidět listopad 1989 v Brně. Autor: Kateřina Šafářová Václav Havel je dodnes nedílným symbolem sametové revoluce Autor: Kateřina Šafářová Výstava fotek a obrázků na Moravském náměstí. Autor: Kateřina Šafářová