pondělí, 27 květen 2019 17:16

„Jak to vidí nevidomí“, poznají lidé na náměstí Svobody

Napsal(a)

Vyzkoušet si chůzi s bílou holí nebo s vidícím průvodcem či otestovat pomocí simulačních brýlí, jak vypadá svět s různými očními vadami. I takové aktivity si budou moci zdarma vyzkoušet všichni, kdo se dostaví ve středu na náměstí Svobody. Po celý den se tu koná druhý ročník zážitkové akce Neboj se (mě).

Zprostředkovat vidícím lidem zkušenosti nevidomých a těžce slabozrakých. Takový je ve stručnosti cíl události Neboj se (mě), kterou na středu připravuje ve spolupráci s dalšími organizacemi Odbor zdraví. Podle organizátorů totiž lidé, kteří si sami zažijí orientaci v prostoru a překonávání bariér poslepu, snadněji a lépe poskytnou v budoucnu pomoc nevidomému člověku.

Aktivity budou probíhat na náměstí Svobody ve středu od 10 do 18 hodin. Zájemci si ve stanu organizace Tyfloservis vyzkoušejí simulační brýle různých zrakových vad a také klasické i speciální kompenzační pomůcky. Dále bude připravena trasa, kterou lidé projdou s bílou holí nebo s vidícím průvodcem. Jak pomáhají svým majitelům, předvedou také vodicí psi.

Akci pořádá Odbor zdraví MMB, Tyfloservis, SONS Brno, Vodicí pes a Škola pro výcvik vodicích psů. Všech aktivit se lidé mohou zúčastnit zdarma. Veškeré informace naleznete na facebookové události.