pátek, 22 březen 2019 10:20

Na Ignis Brunensis poprvé předvedou své umění Norové i Filipínci

Napsal(a)

Primátorka města Brna Markéta Vaňková dnes se zástupci pořadatelů a dalších partnerů představili letošní ročník populárního ohňostrojného festivalu Ignis Brunensis. Světová soutěž tentokrát připomene jubilea brněnských univerzit a poprvé se na ní představí pyrotechnici z Norska a Filipín.

Tradiční přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis se letos koná od 24. května do 16. června 2019. „Festival neoddělitelně patří k životu ve městě a patří k těm nejnavštěvovanějším. Každý z ohňostrojů sleduje v průměru 120 až 150 tisíc návštěvníků. V letošním roce se s touto akcí pojí i významná výročí, jako je například 150 let od zavedení městské hromadné dopravy ve městě,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V hlavní soutěži na Brněnské přehradě uvidí diváci vždy od půl jedenácté večer čtyři velkolepé ohňostrojné show. Dva ohňostroje se pak odehrají v centru Brna na obloze nad hradem Špilberk – zahajovací prelude věnované významnému výročí brněnské MHD a závěrečný ohňostrojný epilog k výročí brněnských univerzit. Samozřejmostí je také bohatý doprovodný program, například tradiční Dopravní nostalgie, která připomene zmíněné výročí MHD. Po letech by se tak v ulicích měl objevit zrekonstruovaný tramvajový vůz tažený koňmi společně s populární parní tramvají Caroline nabízející jízdy pro veřejnost.

Podtitulem festivalu je letos Brno – univerzitní město. V jeho rámci se budou slavit jubilea 120 let Vysokého učení technického v Brně, 100. výročí vzniku Masarykovy univerzity a 100 let Mendelovy univerzity v Brně. Současně proběhnou oslavy a srazy absolventů Masarykovy univerzity na brněnském výstavišti a Mendelovy univerzity v areálu univerzity na Zemědělské ulici s výhledem na noční ohňostrojnou show nad brněnskou pevností. Vysoké učení technické v Brně připravuje své setkání absolventů na sobotu 25. května ve sportovním areálu Pod Palackého vrchem.

Soutěžit budou samozřejmě reprezentanti domácího Česka, dále již tradičně ohňostrůjci z Portugalska. Vůbec poprvé své umění předvedou zástupci Norska a asijských Filipín. Jako povinná dvouminutová hudba, která musí zaznít v každém představení, byla vybrána taneční skladba The Charleston. Soutěžní ohňostroje na hladině přehradního jezera potrvají i s touto povinnou částí minimálně 17 minut.

Všechny veřejné výhledové plochy na ohňostroje jsou přístupné zdarma, na přehradě bude ale vybudována také komfortní placená zóna v podobě ozvučené tribuny. Předprodej vstupenek bude zahájen 1. dubna prostřednictvím Turistického informačního centra města Brna (online zde www.ticbrno.cz , případně v infocentru na Panenské ul.). Kapacita tribuny činí 600 míst na jednu show.

www.brno.c

Kompletní program akce najdete zde (http://www.ignisbrunensis.cz/program-festivalu-zabavy--1764.html).