pondělí, 25 únor 2019 20:23

Životní osudy starší generace zdokumentují brněnští žáci

Napsal(a)

Osmáci a deváťáci ze čtrnácti brněnských základních škol se zapojí do projektu Příběhy našich sousedů. Ve spolupráci se svými učiteli a koordinátory ze společnosti Post Bellum vyzpovídají pamětníky ve svém okolí a jejich příběh přetaví do reportáže nebo prezentace. Pokud zastupitelé podpoří rozhodnutí radních, město na tento projekt přispěje 420 tisíci korunami.

Několik měsíců věnuje stovka brněnských žáků projektu Příběhy našich sousedů. Čeká je natáčení vzpomínek pamětníků, digitalizace fotografií i hledání v archivech. Získané informace pak použijí pro vytvoření psané, rozhlasové nebo televizní reportáže nebo se příběhy stanou podkladem například pro komiks.

„Žáci se díky tomuto projektu seznámí s technikami, jakými pracují moderní média, a dozvědí se něco o novodobých dějinách i o lokální historii. Věříme, že předávání zkušeností mezi generacemi je nejpřirozenějším způsobem vzdělávání. Žádná učebnice nedokáže inspirovat tak jako vyprávěný příběh,“ vysvětlil David Butula z Post Bellum.

Výsledky své práce žáci v červnu představí odborné porotě i veřejnosti. Rozhlasové reportáže odvysílá také Český rozhlas Brno. Všechny výstupy jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

Aktuální běh projektu Příběhy našich sousedů je jednou z prvních aktivit nově otevřené pobočky Post Bellum pro Jihomoravský kraj, která od listopadu sídlí v bývalé káznici na Cejlu. V celorepublikovém kontextu se do něj dosud zapojilo na 3000 žáků a studentů z 61 škol, kteří zdokumentovali či dokumentují celkem 856 pamětnických příběhů.

www.brno.cz