středa, 31 říjen 2018 20:19

Zemřel Emil Paleček, světoznámý vědec, který své zásadní objevy učinil v Brně

Napsal(a)

Ve věku 88 let zemřel včera biochemik Emil Paleček, který v roce 1960 jako první na světě vybádal, jak číst DNA, tedy nositelku genetické informace všech živých organismů, pomocí elektrochemie. Stál tak u zrodu nové vědní disciplíny – elektrochemie nukleových kyselin.

Jedním z mnoha ocenění, která vědec za svůj život obdržel, byla také Zlatá medaile J. G. Mendela. A s brněnským otcem genetiky sdílel i podobný osud. Stejně jako on předběhl svým objevem elektrochemie DNA dobu, jeho vědečtí kolegové ho zpočátku nebrali vážně a trvalo mnoho let, než si svět plně uvědomil význam jeho práce. Není proto divu, že se až do konce života řídil krédem: Jste-li o něčem přesvědčení, tak si za tím stůjte.

Od roku 1955 působil Emil Paleček v Biofyzikálním ústavu Akademie věd v Brně, kde se zabýval biofyzikální chemií nukleových kyselin a bílkovin. Tady také udělal všechny své velké objevy, za které byl oceněn v USA i po celé Evropě. Velmi důležitá byla jeho spolupráce s centrem RECAMO Masarykova onkologického ústavu. Na jejím základě nalezl před 11 lety postup, jak zkoumat interakci jednoho konkrétního proteinu s DNA. Tento protein rozpozná, když je DNA v buňce poškozená, což by mohl být zárodek rakoviny, a dokáže i nastartovat „léčebný“ proces. Objev tak může přispět jak k diagnostice, tak k léčbě rakoviny.

Emil Paleček je autorem tří stovek vědeckých prací. Hojně jej citují a v oblasti elektrochemie DNA i nových přístupů k elektrochemii bílkovin na něj navazují tuzemští i zahraniční vědci. Za své dílo získal jeden ze zakládajících členů Učené společnosti ČR mimo jiné také G. Milazzo Prize od Bioelectrochemical Society, cenu Česká hlava, Cenu Jihomoravského kraje či Cenu Neuron za přínos světové vědě.

www.brno.cz