středa, 08 srpen 2018 16:14

Z orloje budou padat speciální kuličky. Jako rozlučka s Noriou

Napsal(a)

Poslední tři týdny v brněnské zoo čekají oblíbenou lední medvědici Noriu. Pak se přestěhuje do Německa. Na její počest a hlavně jako připomínka letošního 65. výročí založení zoologické zahrady budou z orloje na náměstí Svobody vypadávat kuličky ze speciální edice. Poslouží jako suvenýr i jako volná vstupenka.

Ledním medvědům se v brněnské zoo výjimečně daří a jejich pozorování už se pro návštěvníky stalo takřka samozřejmou kratochvílí. Právě toto zvíře tedy získalo své místo na speciální edici kuliček z brněnského hodinového stroje, která připomene 65. výročí založení zoo. Kuličky zároveň poslouží jako památka na tříletou samici Noriu, která na konci srpna zoo opustí a přesune se do německého Rostocku. „Pro nás se jedná o nejvýznamnější události tohoto roku. Přemýšleli jsme, jak je oslavit důstojně a stylově zároveň. Ceníme si toho, že nám všechny příslušné instituce vyšly vstříc a obyvatelé či návštěvníci Brna mohou získat netradiční a jedinečnou památku,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Úspěšní „chytači“ budou moci použít kuličku jako volnou vstupenku do zoo, a to 25. srpna na Den adoptivních rodičů, kdy celé zoo ožije oslavami. Kuličku stačí ukázat u pokladen.

Zkoušet štěstí v lovu kuliček budou lidé moci od 17. do 24. srpna. Kuličky budou vypadávat jako vždy v 11 hodin. Nejen proto, že jde o pověstné brněnské poledne, ale také proto, že brněnská medvíďata se rodí vždy v listopadu, 11. měsíci roku. Bylo tomu tak v roce 2007 u Billa a Toma, v roce 2012 u Komety a Nanuka a nakonec i v roce 2015 u poslední odchované medvědice Norii.

Na Noriu čeká v Rostocku zbrusu nová expozice, která bude součástí chovatelského a edukačního komplexu Polarium. A co víc, čeká tam na ni také společník – čtyřletý samec Akiak. „Noria je dospělá mladá dáma a odchodem do Rostocku získá šanci sama se zapojit do reprodukce a mít jednou vlastní mláďata. Není proto důvod truchlit, naopak, je to radostná událost,“ prohlásila kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Odjezd Norii je naplánován na 30. srpna, na den přesně 65 let od chvíle, kdy bylo zoo slavnostně otevřeno. „Přípravy na přesun jsou v plném proudu. Během srpna se bude Noria učit nastupovat do přepravní bedny, a když nácvik zvládne, nebudeme ji muset před transportem uspávat. Ohled však musíme brát i na počasí, pokud budou přetrvávat stávající vysoké teploty, je možné, že se Noria vydá na cestu o několik dní později,“ dodala Dorota Gremlicová.