neděle, 20 květen 2018 11:53

Slovanská epopej už je v Brně

Napsal(a)

Devět pláten Muchovy Slovanské epopeje dorazilo na brněnské výstaviště. Příští víkend si je v rámci zahájení Festivalu RE:PUBLIKA prohlédnou první návštěvníci. Rezervovat vstupenky je možné už nyní.

V pavilonu H se instaluje výstava Dva světy, která spojí Muchovu Slovanskou epopej i jeho slavné plakáty a kalendáře. „Česká veřejnost zbožňuje Muchu jako málokterého jiného autora. Na této výstavě se jí nabídne zcela unikátní spojení jeho komerční tvorby s fenomenálním vlasteneckým dílem světového významu,“ vysvětlil majitel vůbec nejrozsáhlejší sbírky Muchových plakátů Richard Fuxa, proč neváhal s jejím zapůjčením.

Samotnou Epopej zapůjčilo Brnu Hlavní město Praha. Část Epopeje vystaví od července v Obecním domě, ale tam lze umístit pouze menší obrazy. Největší plátna si tedy prohlédnou návštěvníci v Brně. „Jsem ráda, že se Praha může na Festivalu RE:PUBLIKA podílet právě zapůjčením Slovanské epopeje. O její výjimečnosti svědčí i obrovský úspěch, kterého se a dočkala při nedávné cestě po Asii, a já jsem přesvědčena, že nejinak tomu bude i v Brně,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Výstava Dva světy je jedním z pilířů Festivalu RE:PUBLIKA, který startuje v sobotu 26. května a potrvá do 17. června. Unikátní umělecký zážitek si ale mohou lidé vychutnat i později. Vzhledem ke své výjimečnosti potrvá až do konce roku.

Vstupenky na výstavu, která je jako jedna z mála částí programu Festivalu RE:PUBLIKA zpoplatněna, lze online zakoupit zde. Na první otevírací den, tedy na sobotu 26. května, rezervace neprobíhá, vstupenky budou od 10 hodin k dispozici pouze na místě. Samotný pavilon se otevře ve 13 hodin.

www.brno.cz