čtvrtek, 22 březen 2018 21:43

Když máš potíže, vzdělaný kocour ti pomůže

Napsal(a)

I o tom bude opera Kocour v botách, kterou uvede v pátek 23. března Národní divadlo Brno. Hudbu složil český skladatel Jiří Teml, autoři libreta jsou Eliška Hrubá Toperczerová a Jan Tůma.

Další premiéra bude patřit nejmenším divákům, pro které operní soubor připravil pohádkovou operu Kocour v botách. I když se všem asi vybaví známá pohádka francouzského spisovatele Charlese Perraulta, tak tento kocour se narodil v činžáku na pražském Žižkově a nerad chytá myši. Místo toho se raději učí francouzsky. A tak ho domovnice vyhodí na ulici. Kocour se tedy rozhodne, že půjde hledat štěstí do Francie. Na cestě ho doprovodí kamarád František.

„Je to pohled dětskýma očima na lidi a vztahy, které nás obklopují. V tomto případě Františka a jeho kocouřího kamaráda, kteří spolu vytvoří spojenectví,“ uvedla dramaturgyně Patricie Částková.

Titulní roli kocoura alternují Veronika Hajnová Fialová a Jitka Klečanská, Frnatiška ztvární Peter Račko nebo Václav Cikánek. Inscenace dala příležitost také mladým zpěvákům. Po boku sólistů budou účinkovat čerství absolventi nebo ještě posluchači Janáčkovy akademie múzických umění Zdislava Bočková (princezna) či Tadeáš Hoza (vypravěč). Sborové party nacvičil Dětský sbor Brno pod vedením sbormistryně Valérie Maťašové, která je i autorkou hudebního nastudování celé opery.

Scénu a kostýmy připravil David Janošek, režie se ujal nedávný absolvent Janáčkovy akademie múzických umění Marek Mokoš. „Dětská opera byla pro mě výzvou. Dětský divák je totiž nesmírně náročný. Potřebuje, aby představení bylo věrohodné, upřímné a abyste ho očarovali divadelními kouzly. Zkrátka aby byl neustále překvapovaný,“ dodal Marek Mokoš. Představení se hraje v divadle Reduta a je určeno dětem od 4 do 9 let.

Nejbližší reprízy jsou plánovány na 24. a 27. března nebo 7., 14. a 28. dubna.