středa, 28 únor 2018 15:30

Rekonstrukce Janáčkova divadla potrvá déle, stavět se bude za provozu. Festival Janáček Brno proběhne podle plánu

Napsal(a)

Rozsáhlá rekonstrukce Janáčkova divadla, která začala loni v létě, potrvá déle, než se původně předpokládalo. Jde o největší investici do této budovy od dob jejího postavení. V průběhu rozsáhlých prací došlo ke zjištění řady problémů, které je třeba řešit dodatkem ke smlouvě a prodloužením termínu realizace. Festival Janáček Brno proběhne podle původního plánu.

Termín dokončení oprav divadla byl od počátku koordinován s termínem festivalu Janáček Brno , jehož letošní ročník se koná od 17. 11. do 5. 12. 2018. Dodatečné práce si však vyžádají další prodloužení oprav – první část prací bude dokončena už před festivalem do 25. 10. 2018, další práce uvnitř budovy však budou probíhat až do konce dubna 2019. Rekonstrukce střechy a finální předání celé stavby se prodlužuje až do konce září 2019.

„Naší prioritou bylo zajištění zdárného konání festivalu Janáček Brno na podzim letošního roku a běžného chodu divadla v následující sezóně. Při plánování dodatečných prací jsme proto v maximální možné míře respektovali požadavky souboru a provozu divadla. Od listopadu 2018 se díky tomu bude v Janáčkově divadle opět hrát. Stavební práce budou po dohodě s vedením divadla probíhat v období mimo zkoušky a představení,“ uvedl náměstek primátora města Brna pro oblast investic Richard Mrázek.

„V Janáčkově divadle má domovskou scénu balet a opera a tyto soubory plánují svůj program roky dopředu. Kdybychom v tuto chvíli měli rušit příští sezónu, byl by to velký problém. Jsem proto velice ráda, že se podařilo najít řešení, které neohrozí ani festival Janáček Brno, ani fungování divadla v další sezóně,“ uvedla provozní ředitelka Národního divadla Brno Lenka Tesáčková.

„Janáčkovo divadlo je výjimečná stavba, která Brnu slouží již více než půl století a zaslouží si patřičnou pozornost, aby mohla sloužit i nadále. V každém případě je potřeba poděkovat divákům i členům divadelního souboru za trpělivost,“ dodal Richard Mrázek.

www.brno.cz