středa, 26 srpen 2015 11:28

Blíží se den vědců. Pro návštěvníky brněnské hvězdárny je již připraven hvězdný program

Napsal(a)
Ilustrační snímek Ilustrační snímek pixabay.com

V pátek 25. září proběhne celoevropský svátek vědy, tedy Evropská noc vědců. Brněnská hvězdárna si k této příležitosti připravila nabitý program, který návštěvníkům předvede, jak lze propojit umění a vědu prostřednictvím představení o vesmíru a hvězdách.

"Evropská noc vědců se snaží představit, jak je důležité vymýšlet, spouštět a dotahovat do konce všechny malé i velké projekty, které mají smysl. Věda pohání společnost směrem kupředu a proto je třeba jí dopřát prostor, jaký si zaslouží," uvedli pracovníci Hvězdárny a planetária.

Návštěvníci této akce se budou moci přiblížit ke hvězdám. V rámci programu jsou v digitáriu připraveny dvě promítání o hvězdách. V dokumentu Blíže ke hvězdám diváci zjistí, co je potřebné udělat pro to, aby bylo vidět hvězdy. Návštěvníci se v dokumentu vydají na Kanárské ostrovy, kde byly pořízeny úchvatné snímky vesmírné noční oblohy.

Ve druhé projekci budou moci návštěvníci nahlédnout do tajů vesmíru a zjistit, které že je to nejpodivuhodnější místo tohoto světa. V představení je kladen důraz především na vizuální stránku a na estetiku, a proto se diváci mohou těšit na skutečně nepředstavitelnou podívanou. Celý dokument vznikl ve spolupráci Evropské kosmické agentury s NASA.

Návštěvníci ochutnají i hmyz a rostliny

Mimo hlavní program, které představují projekce, si však vědci připravili i další bonbónky. V hlavní hale Hvězdárny a planetária Brno budou k dispozici potraviny budoucnosti.

"Pracovníci Mendelovy univerzity v Brně vytáhnou ze svých spižíren hmyz, netradiční, ale přesto jedlé rostliny, dokonce i speciální ležák. V malém planetáriu se ponoříte do záplavy ultrafialových paprsků, díky nimž se mnohé barvy z každodenního života zjeví ve zcela jiné podobě. V přednáškovém sále se podíváte nanetradiční pokusy z optiky. V exploratoriu zažijete Příběh Sluneční soustavy," uvedli zástupci Hvězdárny a planetária Brno.

Celá akce, která začne v v pátek 25 září v 18 hodin a protáhne se až do půlnoci, bude kompletně zdarma. Nevšední zážitek doplní i pouťový balonek se vzkazem, který dostane každý návštěvník, aby jej vypustil případným adresátům kdekoliv na světě.