pondělí, 03 srpen 2015 10:05

Brněnská hvězdárna získala 18 milionů. Doplní díky tomu digitárium

Napsal(a)
Brněnská hvězdárna na Kraví hoře. Brněnská hvězdárna na Kraví hoře. Hvězdárna a planetárium Brno

Hvězdárna a planetárium Brno podala žádost na rozšíření a doplnění projektu Přírodovědného digitária. Za 17,7 milionu korun z evropských fondů se tak návštěvníci již na sklonku tohoto roku dočkají nových představení, speciálních projektorů, datové hyperwall a dalších unikátních zařízení. Koncem léta se navíc otevře Přírodovědné kognitorium - vědecká stezka za 7,4 milionu korun.

„Cílem obou projektů je rozšířit a doplnit služby i programovou nabídku Hvězdárny a planetária Brno. Smyslem je atraktivním a srozumitelným způsobem popularizovat přírodní vědy, pozitivně motivovat, inspirovat a předvádět, že vědecké poznání a kritické myšlení jsou pro lidstvo nejen zajímavé, ale i velmi důležité. Velmi pozitivní je, že podstatnou část nákladů na oba projekty získává město z fondů Evropské unie. Efektivním způsobem tak dojde k povznesení organizace i přilehlého veřejného parku,“ řekl primátor statutárního města Brna Petr Vokřál.

V loňském roce do brněnské hvězdárny zavítalo více než 143 tisíc návštěvníků. Letos jich bude pravděpodobně stejně, možná i více.

"Abychom neztratili dech, musíme naši nabídku neustále obměňovat a zlepšovat. Proto jsme neváhali ani minutu a zapojili se do dodatečných výzev Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy či města Brna. I když se vše musí realizovat ve velmi krátkém termínu, jen tak se udržíme na předním místě podobných pracovišť v Evropě,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Součástí předkládaného projektu za 17,7 milionu korun je získání licencí na několik populárně-vzdělávacích pořadů ve formátu pro digitální planetária. Pořady budou mít různá témata týkající se živé i neživé přírody, ochrany životního prostředí, praktických aplikací poznatků přírodovědných oborů do běžného života či významu základního výzkumu.

V parku na Kraví hoře se otevře i kognitorium

Dále bude doplněn a rozšířen audiovizuální řetězec o další možnosti atraktivní a srozumitelné prezentace využívané například při veřejných populárně-vědeckých přednáškách, vzdělávacích pořadech pro školní výpravy, pořadech pro veřejnost, specializovaných workshopech, prezentacích, vědeckých vizualizacích. Bude pořízen nový prezentační software, posílen hardwarový výkon včetnš instalace obří telestěny, na které budou promítány i pořady z projektu NASA Hyperwall.

„Hvězdárna a planetárium Brno by se mohla stát jednou z největších atrakcí města Brna," dodal Dušek.

Na sklonku léta se v bezprostředním sousedství Hvězdárny a planetária Brno otevře Přírodovědné kognitorium - vědecká stezka, ve které bude instalováno deset unikátních experimentů. Expozice bude ozdobou zanedbaného koutku Kraví hory, původně vodojemu z dob první republiky. Součástí budou i parkové úpravy, nově osázený trávník a desítky keřů.

Zvídaví návštěvníci se mohou těšit na detailní návody a instruktážní videa. Kognitorium bude otevřené nepřetržitě po celý kalendářní rok a a bez vstupného. Projekt vyjde na 7,4 milionu korun a je spolufinancován z Evropské unie.