sobota, 13 červen 2015 13:04

Na Špilberku se opět vařilo. A opět to byl gurmánský zážitek

Napsal(a)
Ilustrační snímek Ilustrační snímek pixabay.com

Na brněnském hradu Špilberk se o prvním červnovém víkendu opět po roce konal gastronomický svátek. Již počtvrté totiž proběhl Food Festival Špilberk. Organizátoři společně s kuchaři třinácti vybraných restaurací připravili pro milovníky jídla bohatý a rovněž velice chutný program. Hlavními trháky byli zahraniční kuchaři nebo jeden a padesátikilový tuňák porcovaný sushi mastery z Koishi. Akce se zúčastnil i redaktor Zpravybrno.cz.

Na své si přišli téměř všichni. Samozřejmostí byla bohatá a velice rozmanitá nabídka jídla. Návštěvníci tak mohli na vlastní oči vidět, jak se připravují ty nejchutnější pokrmy, které jsou v Brně k dostání. Zároveň nebyli opomenuti ani milovníci kávy, vína či různých drinků na osvěžení. A protože bylo opravdu horko, příchozí si mohli pochutnat i na zmrzlinách.

To vše se odehrávalo ve velice příjemných a příhodných prostorech brněnského hradu Špilberk, který dodal festivalu pohodovou atmosféru. A tak se není ani čemu divit, že letošní ročník byl dle slov samotných kuchařů i statisticky dosud nejvydařenějším. Na festival zavítalo přes 6500 lidí.

Vystoupili zahraniční kuchaři i obrovský tuňák

Celá akce byla již tradičně zahájena sabráží, kterou provedl Janko Martinovič, spolumajitel restaurace Koishi. Ta se však nepovedla, na vině prý bylo přílišné teplo. Festivalový program i příjemnou atmosféru to však neovlivnilo. Postupně se na pódiu na nádvoří vystřídalo několik významných kuchařů a hostů.
Namátkou můžeme vybrat například italského šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou Federico Delmonte, který přímo na pódiu vyrobil mozzarellu.

Dále vystoupil Francouz Guillaume Delaunay se svou cooking show. Mimo dvě zahraniční hvězdy předvedla své kulinářské umění i spousta českých šéfkuchařů. Pod taktovkou Koishi se konala soutěž v otvírání ústřic, Jakub Jurka nechal nahlédnout do tajů molekulární mixologie. 

Pro mnohé bylo vrcholem programu porcování obřího jeden a padesátikilového tuňáka, které měli na starost sushi masteři z Koishi. Tuňák dorazil až z dalekých Malediv.

Letošní ročník byl podle slov kuchařů i organizátorů nadmíru povedený. Milovníky jídla neodradily ani tropická vedra, která na hradu panovala. Lákal především krásný výhled na Brno ze severní terasy.