pondělí, 11 květen 2015 09:58

Brno se zúčastní výstavy EXPO 2015 v Miláně. Představí se jako region vína a vědy

Napsal(a)
Brána do výstaviště EXPO 2015 Brána do výstaviště EXPO 2015 Stefano Stabile, commons.wikimedia.org

Brno a Jihomoravský kraj se jako první z českých regionů představí na EXPO 2015 v italském Miláně. Celkově to bude třetí účast Jihomoravského kraje na takové akci. Tentokrát bude hlavním tématem věda a kultura Brna a Jihomoravského kraje, především pak budou prezentovány aplikace nejmodernějších technologií v environmentálním prostředí.

"Stěžejním tématem společné prezentace Jihomoravského kraje a města Brna v Miláně je genetika. V letošním roce si připomínáme 150 let od přednesení slavných přednášek 'Otce genetiky' Gregora Johanna Mendela, v nichž poprvé prezentoval výsledky svého výzkumu na hrachu a dalších rostlinách, které po několik let prováděl v zahradě Augustiniánského opatství na Starém Brně," sdělil mluvčí města Brna Pavel Žára. Návštěvníci se budou moci seznámit s genetikou prostřednictvím dotykových panelů.

Dále bude vědecká expozice zaměřena na sepjetí techniky a přírody. Budou představeny technologie pro úspory a čištění vody, které budou na virtuální ploše projektovány prostřednictvím elektronových mikroskopů. Součástí expozice bude i bioreaktor, tedy zařízení určené pro pěstování řas a sinic. Ty fungují jako důležité indikátory kvality a čistoty prostředí a jsou využívány v k produkci léků, potravin či ke snížení CO2 v ovzduší.

"Jihomoravský kraj se tak s městem Brnem na Světové výstavě EXPO prezentuje nejen jako turisticky zajímavá lokalita a tradiční vinařský region, ale především jako silný region vědy, výzkumu, inovací a nejpokročilejších technologií," uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitaničková. Naráží tak na spolupráci mezi Brněnskými univerzitami, vědeckými pracovišti a lokálními firmami.

EXPO bude probíhat od 17. května do 31. května. Během těchto dvou týdnů bude v pavilónu České republiky k vidění mimo vědecké expozice i doprovodný program. Vystoupí například Vojenský umělecký soubor Ondráš s cimbálovou kapelou, hudební formace Shadow Quartet či vědecké divadlo, které vzešlo ze spolupráce Vysokého učení technického, Masarykovy univerzity a vědeckého centra VIDA!

Součástí účasti města Brna a Jihomoravského kraje na EXPO 2015 bude i setkání s italskými podnikateli a představiteli místní samosprávy.