Brno popáté oslaví česko-polské vztahy a polskou kulturu - Zprávy Brno
×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 30

Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 09 duben 2015 10:05

Brno popáté oslaví česko-polské vztahy a polskou kulturu

Napsal(a)
  •   

V Brně začíná pátý ročník festivalu Dny polské kultury, který návštěvníkům nabídne ochutnávky z polské literatury, divadla, filmu či gastronomie. Téměř dvoutýdenní festival konající se v rámci partnerské spolupráce mezi Brnem a Poznaní je jakousi oslavou kultury našeho severního souseda. První program mohou návštěvníci navštívit už v pondělí odpoledne.

Festival je v lětošním roce věnován královně české a polské, tedy osobnosti Elišky Rejšky, skrze kterou budou návštěvníci poznávat společné kořeny obou národů. V literární sekci festivalu se tak představí její dílo. Například Jiří David z Památníku písemnictví na Moravě bude mít přednášku nazvanou "Eliška Rejčka a její knihy".

Divadelní škola Lejery z Poznaně zase představí svou hru "Eliška Rejčka – královna česká a polská" veřejnosti ve středu 15. dubna.

Diváci se mohou těšit také na multimediální show. Fanoušci filmu si pak přijdou na své na některém z promítání v Kině Art, kde bude i diskusní panel o současném stavu české a polské kinematografie či diskuse s režisérem Robertem Glinskim po promítání jeho filmu "Cześć Tereska". Milovníci jídla se pak mohou těšit na polské speciality jako pirohy či bigos.

Akce se koná v moravské metropoli, protože Brno a Poznaň jsou partnery již téměř 49 let. Partnerství utužují i úzké vztahy mezi institucemi obou měst. Například Knihovna Jiřího Mahena v Brně a poznaňská Knihovna Raczyńskich spolu navázaly spolupráci po roce 1989 a od té doby spolu udržují úzké vazby.
Podobná akce se pak bude konat letos na podzim v Poznani, kde Brno naopak představí své město a kulturu České republiky.

Hlavními organizátory festivalu jsou Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Odbor zahraničních vztahů Magistrátu města Brna. Celou akci pak zaštítil primátor Brna Jiří Vokřál, primátor Poznaně Jacek Jaśkowiak a polská velvyslankyně Graźyna Barnatowiczová.

Celý program festivalu najdete na stránkách Knihovny Jiřího Mahena.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.