pátek, 27 únor 2015 08:27

V Urban centru začala komiksová výstava. Zachycuje místa v Brně a okolí

Napsal(a)
Výstava Brno in comics zachycuje brněnské fenomény. Výstava Brno in comics zachycuje brněnské fenomény. Brno in comics

Ve středu večer začala v Urban centru na Staré radnici výstava s názvem Brno in comics. Návštěvníkům představuje dvanáct krátkých komiksů, které originálním způsobem reagují na dvanáct vybraných míst v Brně a okolí. Do komiksu jsou zpracované významné brněnské budovy i fenomén nočních rozjezdů. K vidění bude až do konce března.

"Oslovení autoři zpracovali příběhy o významných brněnských přírodních, historických i kulturních památkách, jako jsou jeskyně Pekárna, Stará radnice nebo vila Tugendhat, ale i o místech a událostech obvykle skrytých zrakům turistů, mezi něž patří třeba torzo husovického viaduktu, areál továrny Zbrojovka, nový plavecký bazén na Kraví hoře nebo fenomén brněnských nočních rozjezdů na hlavním nádraží," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Vzniklé příběhy jsou podle něj mimořádně pestré jak po stránce výtvarné, tak i námětové. Na výstavě jsou zastoupeny dokumenty, historické pověsti, osobní vzpomínky, ale i dobrodružné fikce.

"Výstava vznikla ve spolupráci s revue AARGH! v rámci partnerství měst Brna a Utrechtu jako reakce na obdobnou akci skupiny DE INKTPOT, která se v roce 2010 prezentovala v prostorách brněnského Turistického informačního centra," dodal mluvčí.

Výstava Brno in comics od svého vzniku cestovala úspěšně Evropou. Premiéru měla v roce 2011 v Utrechtu, o rok později byla k vidění v Rennes a Poznani, v roce 2013 doputovala do britského Leedsu a v loňském roce mohli výstavu zhlédnout v litevském Kaunasu.

Brňané si výstavu v původní anglické verzi s českým překladem mohou prohlédnout v Urban centru na Staré radnici až do 27. března.