Do Brna přichází české moderní umění a ateliérová sbírka mladých sochařů - Zprávy Brno
×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 27

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 28

Vytisknout tuto stránku
pondělí, 09 únor 2015 10:25

Do Brna přichází české moderní umění a ateliérová sbírka mladých sochařů

Napsal(a)
  •   
Jedno z děl ve sbírce Pavla Čáslavy. Jedno z děl ve sbírce Pavla Čáslavy. Dům umění města Brna

Vernisáž dvou nových uměleckých expozic se uskuteční v úterý navečer. První s názvem České moderní umění ze sbírky Pavla Čáslavy odstartuje v šest hodin v Domě pánu z Kunštátu, druhá, jež nese jméno Epizoda II. – Horizont předmětu, začíná o hodinu později ve stejné budově v Galerii G99.

"Pavel Čáslava vytvořil sbírku českého moderního umění, kterou navazuje na meziválečné sběratelství, jež má v Brně dlouholetou tradici. Poměrně rozsáhlá kolekce se formovala v průběhu uplynulého desetiletí ve snaze získat reprezentativní ukázky tvorby představitelů několika uměleckých generací minulého století,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Hlušička.

Sběratel se zaměřuje na dva hlavní okruhy. "První se věnuje předchůdcům českého moderního umění, především pak malbám a sochám zakladatelského pokolení, jež těžilo z expresionistických a kubistických podnětů - E. Filla, A. Procházka a O. Gutfreund,“ řekl Hlušička.

Druhý názorový okruh ve sbírce Pavla Čáslavy ukazuje přínos brněnských výtvarníků, kteří tvořili v letech po druhé světové válce. "Ke slovu se tu dostávají autoři bez ohledu na to, zda byli členy nově vzniklých skupin (B. Matal, J. Kubíček, P. Navrátil, M. Netík, V. Vašíček, D. Chatrný, A. Širůček, V. Drápal, M. Štolfa), nebo stáli mimo skupinová společenství (B. Lacina, M. Šimorda, P. Skácel),“ upřesnil kurátor.

Sochaři si hrají se stíny objektů 

Návštěvníci expozice Epizoda II. – Horizont předmětu uvidí rozmanitá sochařská díla z ateliérové dílny VŠUP v Praze vedené Dominikem Langem a Edithou Jeřábkovou. Učitelé se společně studenty snaží důkladně ohledat již mnohokrát definovanou podstatu sochařství. Domnívají se, že pohled na základní kámen a klasické principy nestačí.

"Zaměřují svoji pozornost na stíny objektů, které mění ve vývoji umění své obrysy, velikost, intenzitu a uplatnění. Zamýšlejí se nad tím, jak se stín proměňuje úhlem pohledu, způsobem nasvícení a jak hodně je důležitá znalost původního základního tvaru při utváření jeho významu,“ řekla mluvčí Domu umění Šárka Syslová.

Epizoda II. - Horizont předmětu je v pořadí druhá z řady výstav, jejímž prvotním podnětem bylo založení ateliérové sbírky. Studenti se inspirovali samotným přijímáním předmětů do vznikající sbírky. 

"Zásadním se stává vztah slova a předmětu. Nutnost komunikace, a to i se sebou samým, versus její absurdita v rovině subjektivních vjemů a přímých zážitků s objekty – je tématem výstavy,“ uvedla Syslová.

Obě výstavy jsou otevřené od úterý do neděle vždy od deseti hodin dopoledne do šesti hodin večer. Základní vstupné je 80 korun, zlevněné pak stojí polovinu. Ve středu platí všichni pouze 20 korun. Expozice Pavla Čáslavy bude vystavena do 14. dubna, sochařské výtvory budou ke zhlédnutí do 8. března. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.