středa, 28 leden 2015 20:04

Funkcionalistické stavby obklopené indickou exotikou. Brňané spatří díla Le Corbusiera

Napsal(a)
Výstava o Le Corbusierovi potrvá v Galerii Architektury Brno do 20. února. Výstava o Le Corbusierovi potrvá v Galerii Architektury Brno do 20. února. Galerie Architektury Brno

Galerie Architektury Brno otevřela výstavu Le Corbusier – Chandigarh. Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout fotografie funkcionalistických staveb z daleké Indie. Expozice nese název indického města, na jehož projektování se podílel slavný švýcarský architekt, urbanista a malíř vystupující pod pseudonymem Le Corbusier. 

"Le Corbusier svým radikálním dílem i výtvarným citem výrazně ovlivnil vývoj moderní architektury a je považován za největšího architekta 20. století, jehož odkaz je stále živý a inspiruje generace architektů a umělců i v dnešní době," myslí si ředitel Galerie Architektury Brno Gabriel Kurtis.

Důležitý představitel funkcionalismu hodně cestoval. "Umělcovu návštěvu v Československu připomíná sedm originálních skic z jeho raného období a původní dokumentace ze zlínské galerie umění," uvedli kurátoři výstavy Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec.

Chandigarh je hlavní město indického státu Pandžáb a vyrostlo doslova na zelené louce. Má tvar siluety člověka, jehož hlavu představuje komplex Kapitolu, který pod sebe zahrnuje budovy státní správy, Národního shromáždění a Nejvyššího soudu. 

Návštěvníky odnesou za funkcionalistickými stavbami v daleké Indii fotografie Milana Pitlacha, který expozici ve spolupráci s ostravskými, opavskými, zlínskými a brněnskými kulturními organizacemi vytvořil.

Výstava potrvá do 20. února a bude otevřena každý den od deseti hodin dopoledne do šesti hodin odpoledne.